Petter Hartman: “Jag är ändå i grunden optimistisk”

Intervju med Petter Hartman, VD på Medicon Village Innovation i Lund sedan två år tillbaka. Petter har långerfarenhet och djupa kunskaper från branschen, både i Sverige och Danmark och han har sedan karriärsstarten intresserat sig för frågor kopplade till utveckling och förändring.

Medicon Village, som invigdes 2012, är idag den största vetenskapsparken i Skandinavien med fokus på Life Science.

Hur har utvecklingen varit för Life Science bolagen i Medicon Valley de senaste åren?

Den generella bilden är att Life Science-företagen i Medicon Valley har utvecklats mycket starkt under de senaste åren. Blickar vi tillbaka fem-sex år har över 300 nya företag bildats och över 12 000 nya arbetsplatser skapats, vilket är en ganska tydlig indikation. Mönstret går igen även när vi ser på andra parametrar så som ökande skatteintäkter, export och patentansökningar. På den danska sidan har trenden varit som tydligast, men även i Skåne har utvecklingen varit stark, något vi märker av i forskarparksmiljöerna, så som exempelvis Medicon Village, där efterfrågan på lokaler är mycket stor.

 

Hur upplever du att det aktuella omvärldsläget med stigande räntor, högre inflation, ökad riskaversion och stundande lågkonjunktur påverkar Life Science branschen och bolagen i regionen?

Här finns egentligen två svar att ge. Å enda sidan vet vi att Life Science-branschen som helhet brukar stå sig väl i kristider. Människors behov av mediciner förändras ju inte för att konjunkturen vänder. Samtidigt är små biotechbolag som är i behov av kapital naturligtvis känsliga för minskad riskaptit och för denna grupp märker vi av att klimatet har hårdnat. Jag är ändå i grunden optimistisk och hoppas naturligtvis att konjunkturen inom kort vänder, men fram till dess kommer vi sannolikt se ett antal bolag som inte överlever.

 

Tror du att rådande klimat kommer att ha en långsiktig påverkan på dynamiken i regionen?

Något förenklat kan man säga att dynamiken i regionen bygger på att den danska Life Science-industrin domineras av ett antal stora jättar och att Skåne erbjuder en stark underskog av innovativa småbolag. Om småbolagen får det tuffare kan det naturligtvis minska dynamiken i regionen, men samtidigt uppstår ju intressanta investeringsmöjligheter när värderingarna minskar. Långsiktigt tror jag dock inte att det kommer att påverka eller förändra dynamiken nämnvärt. I grund och botten handlar det om att säkra kvaliteten i forskningen. Så länge det finns ledande forskning med kommersialiseringspotential och ett starkt stödsystem från inkubatorer och innovationskontor på bägge sidor av sundet, kommer investerare att vara villiga att satsa och nya bolag att bildas.

 

Vilken typ av tjänster/support är det bolagen på Medicon Village framför allt efterfrågar?

Min bild är att det finns en stark vilja att befinna sig i en miljö där forskare, entreprenörer och tjänstebolag möts dagligen. Att det finns en kritisk massa och en öppenhet är naturligtvis också viktigt eftersom det annars lätt blir en klubb för inbördes beundran. Genom att delta i nätverksträffar, mentorskapsprogram, utbildningar och annat som erbjuds skapas relationer och förutsättningar för en slags ”delningsekonomi” där vissa funktioner och tjänster kan delas mellan bolag. Är man som bolag placerad i en attraktiv miljö blir det också lättare att rekrytera.

 

Vilka ser du är de största utmaningarna när det gäller kompetensförsörjning?

När jag började mitt uppdrag som VD på Medicon Village Innovation lade jag mycket tid på att prata med företagen för att förstå vilka utmaningar som bolagen står inför. Ett av svaren som ofta återkom var just kompetensförsörjningen och rekrytering. Dels är det en utmaning att vi saknar stora globala företag som kan suga upp nyutexaminerade och erbjuda dem en väg in i arbetslivet. Som det är idag söker sig många till Danmark, vilket i och för sig är bra eftersom de brukar återvända med värdefulla kontakter efter ca.5-6 år. En annan utmaning är de långa och besvärliga handläggningstiderna vid rekrytering av internationell arbetskraft. Nu har regeringen börjat titta på detta, men det är fortfarande alldeles för komplicerat. Sedan finns det naturligtvis vissa kompetenser där det konstant finns en hög efterfrågan/brist, exempelvis STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), Regulatory Affairs, försäljning etc.

 

Haeger & Carlsson finns på plats i Medicon Village

Om du önskar mer information om hur vi kan hjälpa till med kompetensförsörjning, välkommen att kontakta: Håkan Petersson (+46 (0)70 – 632 00 43/ hakan@haegercarlsson.com).

No Comments

Post A Comment

Haeger & Partner har bytt namn,

vi heter numera Haeger & Carlsson | Executive search and Interim

 

 

Haeger & Carlsson är ett ledande rekryteringsföretag i Norden inom Life Science.